Acasa > Cardio-blog

Cardiologia. Quo Vadis?

Defibrilatorul fara sonda, stimulatorul cardiac fara fir tip microsonda intracavitara, noile tipuri de stent-uri bioresorbabile, aplicatiile din sfera telecardiologiei sunt doar cateva din-tre rezultatele avansului tehnologic din ultimii 5 ani.
Inclusiv in zona de studiu clinic abordarea se schimba incetul cu incetul prin individu-alizarea unui profil genetic responsiv la un anumit tip de medicament cat si prin substudiile care folosesc tehnicile avansate de diagnostic si monitorizare pe perioada evaluarii eficacitatii si sigurantei unei terapii. Toate acestea, asezate in logica eficientei, au influentat cresterea sperantei de viata, reducerea morbi-mortalitatii cardiovasculare si cel mai important, generarea unui adevarat curent in domeniul cercetarii tehnologice ca-pabil sa revolutioneze gindirea si abordarea in bolile cardiovasculare, sa gaseasca solutii medicale la boala fiecarui pacient in parte.
In tara noastra, in ultima vreme, exista o preocupare cu focus pe sistemul de sanatate care a nascut sperante pentru a practica si dezvolta medicina pe la noi. Se proiecteaza spitale, de la rang regional pana la nivel republican, se maresc salariile si a crescut cuan-tumul de plata a garzilor, se scot posturi la concurs. Totusi, scopul imediat al dezvoltarii in sectorul medical este unul de a asigura subzistenta acestuia si mai putin de a sprijini avansul tehnologic si al cercetarii medicale. Se iau masuri care trebuiau de mult luate, care in cele din urma au ca viza conservarea fortei de munca medicale.
Exodul medicilor pare de neoprit si in aceste conditii exista tendinta de a pleaca mai multi din cei care au un anumit statut, o anumita vechime si experienta, dornici de a practica un act medical de calitate, fara sincope logistice si administrative, cu posibilitatea de a exploata aparatura de ultima generatie si de a trai avand constiinta lucrului bine facut si tot ce poate fi facut pentru fiecare pacient. Cardiologia romaneasca nu face nota discordanta fata de peisajul medical de la noi, cu ajunsurile si neajunsurile momentului- opearatii cardiace din ce in ce mai putine, trans-plantul cardiac in stadiul de morula, implantarea de valve transcateter in stadiul de blastu-la, abordarea interventionala a aritmiilor sporadica si izolata etc.
Se creeaza astfel premizele ca in urmatorii 10 ani Romania sa exceleze in continuare la capitolul indicilor crescuti de morbi-mortalitate cardiovasculara, fara solutii reale in dezvol-tarea cardiovasculara locala si fara contributii in cercetarea si inovarea internationala.
Speranta sta in oameni, in putinii medici cardiologi care au mai ramas dar si in cei plecati care ar trebui sprijiniti sa se intoarca in tara.

De la Strasbourg la Budesti via Bucuresti

Budesti, 7 februarie 2012, aproape de Oltenita, la 40 de Km de Bucuresti.Vreme moharata, orasel cufundat in mocirla ploilor de iarna. Localnicii isi dau intalnire la spitalul inchis anul trecut. Cica au venit ajutoare de la Bucuresti. [...]

Editorial Stetoscop Cardio - Vara 2015

In urma cu 10 ani, televiziunile din Romania se intreceau sa faca emisiuni laudative despre medici si medicina cu scopul informarii pacientilor despre boli, terapii noi sau progrese tehnologice in diferite domenii medicale. [...]

Viabilitatea, transplantul si insuficienta cardiaca

Viabilitatea miocardica ramane o adevarata necunoscuta pentru cardiologul din Romania, fiind notiunea pe care ar trebui sa se judece cam orice indicatie de revascularizare la pacientul cu insuficienta cardiaca [...]

Tensiometrul si hipertensiunea arteriala

Diagnosticul pare simplu, dar tocmai simplitatea si importanta lui il fac complex. Daca ne uitam in recomandari realizam ca ar trebui sa respectam la cabinet o multime de reguli (cel putin 9) pentru a obtine o valoare adecvata [...]