Ecografia cardiacă

Este o tehnica neinvaziva prin care se observa anatomia cardiaca: dimensiuni, cavitati, respectiv atrii si ventricule, grosime pereti, raportul cavitatilor cu artera pulmonarasi aorta, cat si dimensiunile lor. De asemenea, prin aceasta tehnicapoate fi urmarita si functia inimii: modul de umplere in diastola, modul de golire in sistola a ventriculilor si atriilor.
In practica ecografia cardiacaeste un examen de rutina, indispensabil pentru un diagnostic corect in toate bolile cardiace.

Cum se efectueaza?

Pacientul este asezat alungit pe pat, de obicei pe partea stanga cu mana sub cap (pe drepta pentru doctorii care lucreaza cu mana stanga), iar medicul va incepe explorarea folosind o sonda ecografica dedicata, umezita cu gel special (nu pateaza), prin scanarea mai multor zone din aria toracica anterioara (in fata inimii). Sonda este atasata unui ecograf cu soft dedicat explorarilor cardiace (vezi poza).
Practic, examinatorul are ca scop obtinerea de cat mai multe sectiuni (imagini) de cat mai buna calitate pentru a putea observa anatomia si morfologia cardiaca. De asemenea, prin folosirea unor moduri speciale ecografice bazate pe principiul Doppler (color, pulsat, continuu) explorationistul va putea evalua corect functia sistolicasi diastolica, cat si functionalitatea celor patru valve cardiace (mitrala, tricuspida, aorta si pulmonara). Un examen complet ecocardiografic dureaza aproximativ 20 minute, fiind dependent de performanta medicului si aparatului, cat si de bolile pacientului. Trebuie mentionat ca pacientul nu simte decat un usor discomfort dat de gelul existent pe sonda ecografului.

Cine trebuie sa faca acest examen?

Ecografia cardiaca este o tehnica care ar trebui sa faca parte din orice consult cardiac alaturi de examenul clinic si electrocardiograma. Existasi indicatii specifice, in special la pacientii cu boli cardiace cunoscute cu rol de a monitoriza evolutia unei boli sau a unor modificari de structurasi functie cardiaca. Practic, ecocardiografia este folosita atat in sustinerea unui diagnostic cat si in evaluarea periodicaa evolutiei unei boli cardiace de cele mai multe ori sub tratament.

Succint, cele mai frecvente scenarii clinice pentru care se efectueaza ecocardiografia sunt:

  • detectarea unui suflu la inima prin ascultatie cu stetoscopul – obiectivarea valvulopatiei responsabile;
  • pacienti cu valori tensionale crescute – evaluare modificarilor de structura cardiaca produse de hipertensiunea arteriala (de obicei ingrosarea peretilor inimii);
  • pacienti care acuza oboseala la diferite grade de efort care se accentueaza treptat – evaluarea functiei sistolice a ventriculului stang (masurarea fractiei de ejectie) si functiei diastolice a VS (profilul de umplere a VS in diastola);
  • detectarea unor modificari de tip aritmic pe electrocardiograma de repaus simtite ca palpitatii de catre pacienti, cel mai frecvent extrasistole atriale si ventriculare;
  • pacienti ce acuza dureri in zona inimii
  • trebuie mentionat caele tradeaza de cele mai multe ori infundarea unei artere ce iriga inima (artera coronara), iar ecografia nu vizualizeaza acest lucru, ci mai degraba urmarile acestei infundari obiectivataca o incetinire a miscarii muschiului cardiac in segmentele irigate de artera stenozata. Pentru a diagnostica ischemia cardiaca (lipsa irigarii muschiului inimii prin infundarea arterelor) se foloseste o tehnica mai avansata numitaecocardiografie de efort sau electrocardiograma de efort sau tehnici ce vizualizeaza direct circulatia coronariana a inimii precum coronarografia invaziva sau neivaziva prin computertomografie cardiaca.

Mentiuni speciale

Medicul dumnneavoastra cardiolog va decide de cate ori este necesara efectuarea ecocardiografiei avand ca referinta normele si ghidurile existente adaptate bolii dumneavoastra.
Este recomnadat ca evaluarile repetate safie facute de acelasi medic prin utilizarea aceluiasi aparat in scopul reducerii erorilor de masuratori ce pot aparea de la o examinare la alta.