Ecografia venoasă

Ecografia venoasa este o tehnica ce permite evaluarea si vizualizarea venelor, in special a cheagurilor de sange ce produc tromboza, dar si a modului de functionare a venelor (daca exista sau nu reflux venos la diferite manevre de provocare, cum ar fi la compresie). Metoda este neinvazivasi presupune folosirea unui ecograf cu o sonda dedicataexplorarilor venoase si arteriale, fiind o tehnica utilain diagnosticul tromboflebitelor superficiale si profunde.

Cine ar trebui sa faca ecografie venoasa?

Majoritatea pacientilor trimisi pentru evaluarea venoasa acuza umflarea unui picior sau a ambelor cu dureri puternice si roseata (suspiciune de tromboflebita) sau dureri nespecifice cu sezatie de picioare obosite, in special la finalul zilei.
Pacientii cu varice consituie o categorie importanta care trebuie sa efectueze ecografie venoasa, metoda fiind facilasi de neinlocuit in ghidarea tratamentului chirurgical- marcarea cordoanelor varicoase, a zonelor cu insuficienta venoasa, prezenta trombozei si a venelor perforante (vene ce fac legatura dintre sistemul superficial venos si cel profund ce trebuie operate atunci cand fluxul venos se inverseaza – sangele trece din sistemul profund in cel superficial).

Principalele indicatii ale ecografiei venoase sunt urmatoarele:

  • prezumtia clinica a unei tromboze venoase suspicionata de catre medic (evaluare de urgenta);
  • umflarea picioarelor;
  • durere la nivelul membrelor inferioare sau superioare, roseata;
  • senzatia de picioare grele la sfarsitul zilei;
  • prezenta cordoanelor varicoase;
  • preoperator si postoperator in chirurgia venelor.>

Mentiuni speciale

Atunci cand exista prezumtia clinica a unei tromboze venoase acute/recente la nivelul unui segment venos, ecografia nu trebuie amanata, devine o urgenta, fiind extrem de utilain diagnosticul tromboflebitei profunde sau superficiale, patologie care uneori poate produce embolii prin mobilizarea cheagurilor la nivel pulmonar sau la nivel cerebral in anumite circumstante.