Factorii de risc cardiovascular

Ce sunt factorii de risc cardiovascular?

Factorii de risc reprezintă condiții ce se asociază cu un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.

Cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât posibilitatea de a vă îmbolnăvi sau chiar de a muri de cauză cardiacă este mai mare.

Pe de altă parte, absența factorilor de risc la un moment dat nu vă garantează protecția față de apariția bolii!

În România bolile cardiovasculare sunt responsabile de 6 din 10 decese.

Creșterea numărului de bolnavi cu afecțiuni cardiovasculare este comună în toate societățile de consum.
Vestea bună este că acum se știe în bună parte cum puteți preveni și trata aceste boli.

Pentru că este mai simplu și mai ieftin să previi decât să tratezi!

„Problemele nu sunt decât soluții care așteaptă să fie puse în practică.“ –  Liz Babbs

Prevenția implică acțiuni menite să reducă apariția bolilor sau să minimalizeze urmările acestora. În primul caz se vorbește despre prevenția primară iar în al doilea caz despre prevenție secundară.

Ateroscleroza

Principala cauză a bolilor cardiovasculare, ateroscleroza înseamnă îngroșarea difuză sau localizată a peretelui arterelor cu grăsimi (în principal colesterol). Arterele sunt vasele ce transportă sângele de la inimă spre întregul corp. Pot fi afectate arterele inimii (conducând la boala ischemică cardiacă), dar și arterele ce alimentează alte organe (de exemplu creierul sau membrele inferioare).

Infiltrarea peretelui determină reducerea variabilă a diametrului vasului respectiv și implicit a fluxului sângelui până la stoparea sa (temporară sau definitivă). Astuparea unei artere are drept consecință infarctul. Reducerea diametrului vasului cu diminuarea circulației sângelui sub necesitățile organului în timpul efortului sau, mai grav, în repaus, determină ischemie. În ambele cazuri forma comună de manifestare este durerea, dar prezența ei nu este regulă!
Ateroscleroza debutează încă de la 20-25 ani și evoluează „în tăcere“ o perioadă  variabilă de timp.

Ateroscleroza este accelerată de expunerea la factorii de risc cardiovasculari.

O parte din factorii de risc pot și trebuie să fie identificați de către pacienți. De aceea este important ca aceștia să fie în primul rând cunoscuți, iar educația sanitară este deosebit de importantă în orice țară civilizată.

În tabel vă prezentăm schematic principalii „inamici“ ai inimii dumneavoastră, factorii de risc cardiovasculari. După cum se observă, unii pot fi „atacați“, alții nu. Sunt lucruri pe care nu le puteți schimba: vârsta, sexul, istoricul familial de boli cardiovasculare.

Dar există dușmani mai mari, ce au apărut în viața omului ca urmare a „binefacerilor“ civilizației moderne: sedentarismul, obezitatea, dar și a deficiențelor ei: stresul, fumatul, drogurile. Din fericire, aceștia pot fi evitați sau eliminați chiar de către dumneavoastră. În acest fel vă veți diminua considerabil riscul cardiovascular.

Există și inamici cărora le puteți ține piept cu succes dacă apelați la ajutorul medicului:  arterială, diabetul, colesterolul crescut trebuie controlate periodic și tratate, de regulă toată viața, cu medicamente.

Există și aliați în această luptă? Da, și ei trebuie folosiți și protejați: o fracțiune „bună“ a colesterolului (HDL), activitatea fizică, estrogenii (hormonii feminini).

În această luptă rolul dumneavoastră, ca pacient, este poate la fel de important ca cel al medicului: trebuie să conștientizați și să evitați pericolul, până nu e prea târziu!

Factorii de risc ce nu pot fi influentați

Vârsta

„Nu poți împiedica procesul de îmbătrânire,
dar nu trebuie neapărat să îmbătrânești.“ – 
George Burnes

Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Dacă sunteți bărbat peste 45 ani sau femeie peste 55 ani sau la menopauză, aveți un risc cardiovascular crescut. O dietă echilibrată și menținerea unei activități fizice pot întârzia procesul ireversibil de îmbătrânire.

Sexul

Bărbații au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare mai precoce în timpul vieții decât femeile. După menopauză dispare efectul protector al hormonilor feminini (estrogenii) și riscul devine comparabil între cele două sexe. Asocierea altor factori de risc (de exemplu fumatul) crește semnificativ riscul la femei, chiar înainte de menopauză.

Așadar, dacă sunteți fumătoare, riscați să pierdeți beneficiile temporare ale statului de femeie – din punct de vedere al riscului cardiovascular, desigur.

Ereditarea

Sunt bolile cardiovasculare „moștenite“ de la părinți?

Cele despre care vorbim, consecință a aterosclerozei, nu. În schimb poate fi transmisă o predispoziție de îmbolnăvire care împreună cu anumiți factori de mediu și obiceiuri comune să favorizeze apariția bolii. Astfel, dacă părinții și/ sau frații dumneavoastră au fost hipertensivi, diabetici, sau au avut un infarct la vârstă tânără (sub 55 ani), există „șansa“ să suferiți de aceeași boală.

Ereditatea include și apartenența la o anumită rasă (de exemplu, afroamericanii prezintă cu o frecvență mult mai mare decât alte rase diabet și formă severă de hipertensiune arterială).

Este evident că peste peste 50 ani aproape oricine întrunește cel puțin 2 din acești factori.

Ce e de făcut?

Dacă nu ați fost la medic până acum (pentru că nu ați avut nevoie sau din alte motive), e timpul să o faceți.

Printr-o examinare completă și o serie de analize „de rutină“ acesta vă poate evalua riscul cardiovascular, ținând cont de: vârstă, sex, statusul de fumător, valoarea tensiunii arteriale și cea a colesterolului.

Prezența diabetului zaharat este, de asemenea, un element negativ important, ce impune măsuri speciale. Pacientul diabetic pornește din start cu un risc cardiovascular înalt, indiferent de prezența celorlalți factori de risc.

Nu este obligatorie determinarea fibrinogenului, proteinei C reactive, homocisteinei, lipoproteinei(a), apolipoproteinei B – factori de risc mai nou descoperiți, încă studiați cu privire la importanța lor în bolile cardiovasculare și cerebrale.