Palpitațiile – cum le evaluăm în practică?

Noțiunea de palpitații reunește o gamă largă de senzații pe care le poate simți pacientul: senzația că inima bate mai rapid, mai puternic, ca inima stă pentru un moment, ca are bătăi în plus sau că fâlfâie. Aceste senzații pot fi simțite atât în piept, cât și în gât sau în urechi.

Palpitațiile pot fi simțite în orice moment al zilei, indiferent daca pacientul se afla în repaus sau realizează diverse activități si, cel mai adesea, acestea durează puțin, câteva secunde sau minute.

În cele mai multe cazuri, palpitațiile nu sunt un motiv de îngrijorare, mai ales daca apar foarte rar si nu durează mult întrucât acestea pot apărea în legătura cu stresul, anxietatea, oboseala, modificări hormonale normale asociate cu sarcina, menopauza sau menstruația, tensiunea arterială scăzută, consumul de cafea, fumatul, consumul de alcool sau diverse medicamente fără prescripție medicală cum ar fi decongestionantele folosite pe scara largă în virozele respiratorii (ex. Pseudoefedrina, efedrina). Medicația administrată inhalator pentru diverse afecțiuni pulmonare de tip salbutamol sau ipratropium poate fi de multe ori o cauza pentru palpitații.

De asemenea, palpitațiile pot apărea și in contextul unor alte afecțiuni asociate cu febră, anemie, niveluri scăzute de potasiu, magneziu in sânge sau deshidratare.

Totuși, în unele cazuri, palpitațiile pot fi consecința unei afecțiuni mai importante cum ar fi: diverse aritmii cardiace, asociate sau nu cu alte boli cardiace, afecțiuni tiroidiene asociate cu o secreție excesivă sau redusă de hormoni tiroidieni sau sindromul de apnee in somn.

Palpitațiile ar trebui sa fie un motiv de îngrijorare atunci cand sunt frecvente sau devin mai importante odată cu timpul, durează mai mult de câteva secunde, interfera cu activitățile zilnice sau se asociază cu amețeala, slăbiciune, transpirații excesive, dureri in piept, lipsa de aer, senzație de confuzie, leșin sau chiar pierderea stării de conștienta. De asemenea, este important sa cereți sfatul unui medic atunci cand simțiți palpitații și sunteți cunoscut cu o anumita boală cardiacă sau aveți istoric in familie de boli cardiace semnificative sau de moarte subita la vârsta tânără.

Evaluarea medicală va începe cu o discuție atentă cu pacientul pentru a afla exact care sunt caracteristicile palpitațiilor: când apar, cât durează, cum le percepe pacientul, daca apariția lor este legată de diverse elemente care țin de stilul de viață. De asemenea, medicul va realiza și un examen clinic general al pacientului. Dacă în urma acestei evaluări inițiale, se constată că palpitațiile nu sunt un motiv de îngrijorare, atunci nu va fi nevoie de evaluări suplimentare sau tratament. Pacientului i se va recomanda să evite consumul în exces de cafea, alcool, să evite fumatul si sa găsească diverse metode de reducere a nivelurilor de stres si anxietate.

În funcție de evaluarea inițială sau de istoricul pacientului, medicul poate considera necesară efectuarea unor investigații suplimentare: analize de sânge uzuale si dozarea nivelurilor hormonilor tiroidieni, electrocardiogramă si ecografie cardiacă. Rezultatele analizelor de sânge, analiza electrocardiogramei de repaus sau evaluarea ecografică pot aduce indicii pentru diagnosticul cauzei palpitațiilor. Medicul poate decide că este necesară și urmărirea ritmului cardiac al pacientului prin monitorizare Holter ECG, cel mai adesea timp de 24 până la 72 de ore, dar aceasta se poate realiza în anumite cazuri și până la 7 zile. Pentru aceasta investigație, pacientului i se vor lipi electrozi pe piept, iar dispozitivul va fi conectat la electrozi prin fire și va fi purtat la gât pe sub haine. Pe toata durata înregistrării, pacientul își va putea continua activitățile zilnice.

Mai rar, poate fi necesară efectuarea unor investigații avansate de tipul implantării unui dispozitiv care urmărește activitatea cordului pentru luni sau ani sau efectuarea unui studiu electrofiziologic invaziv.

Deși medicina dispune de un arsenal bogat de investigații capabil sa identifice o posibilă cauză pentru palpitații, trebuie sa reținem ca acestea sunt cel mai frecvent inofensive si asociate cu diverse elemente care țin de stilul de viață. În cazul în care sunt dese sau durează mult, se asociază cu alte simptome sau sunteți cunoscut cu o boala cardiacă este important sa va adresați unui medic pentru un consult de specialitate.