Este o metoda imagistica functionala care permite evaluarea indirecta a arterelor inimii prin deter-minarea aportului de sange ce iriga muschiul la efort in comparatie cu repausul. Se realizeaza in timpul unui efort (pe bicicleta ergometrica) sau prin injectarea unei substante care sa produca o va-sodilatatie similara efortului. Aceasta tehnica permite inregistrarea de imagini comparative care sa arate gradul de vascularizare al muschiului cardiac. Pentru ce pacienti este recomandat
- Principala indicatie o constituie evaluarea bolii cardiace ischemice (ingustarea arterelor inimii datorita unor depozite de colesterol); acest examen permite diferentierea dintre o ischemie activa (muschiul este irigat normal in repaus, dar sufera la efort si o leziune sechelara – cicatrice de infarct care nu se va modifica la efort fata de repaus).
- In plus, permite evaluarea dimensiunilor cordului si contractiei ventriculare (fractie de ejec-tie).
Riscuri si contraindicatii
- prima luna post infarct;
- astm si bloc atrioventricular complet daca se injecteaza un dilatator coronarian;
- in timpul efortului pot aparea palpitatii, durere toracica si senzatie de lipotimie, aceasta din urma fiind produsa de o hipotensiune indusa de vasodilatatorul injectat;
- tehnica iradianta contraindicata femeilor insarcinate;
- reactii alergice la substantele injectate.
Cum se desfasoara
- Presupune 2 sedinte, de obicei in 2 zile diferite a cate 1-2 ore. In repaus, pacientului i se in-jecteaza un trasor radioactiv (technetiu) care se fixeza de miocard corespunzator cu fluxul sanguin la repaus. Cea de-a doua sedinta are loc dupa un efort sau dupa injectarea unei substante care sa dilate arterele coronare similar efortului (dipiridamol, adenozina, regaden-son).
- In dimineata examenului pacientul nu are voie sa manance si trebuie sa evite excitantii pre-cum cafeaua, ciocolata in ultimele 48 ore inainte de examen.
- Daca pacinetul poate sa efectueze un efort fizic, examenul se va derula ca un test de efort obisnuit pe bicicleta. Asezat pe o bicicleta ergometrica, pacientului i se monteaza pe fata an-terioara si posterioara a toracelui electrozi care sa monitorizeze electrocardiograma pe tot parcursul testului. Efortul este progresiv cu o crestere gradata a rezistentei de pedalare; cand pulsul este suficient de crescut pentru ca testul sa fie semnificativ (valoare calculata pe baza unei formule ce include varsta si sexul) acestuia i se injecteaza trasorul (technetiu), apoi pacientul continua sa pedaleze timp de inca un minut. Pe toata durata examenului o asistenta si un medic vor fi prezenti in sala.
- Daca pacientul nu poate realiza un efort fizic important, acesta va pedala in propriul sau ritm, in timp ce asistenta va injecta o substanta vasodilatatoare in cadrul unui protocol care dureaza 7-10 minute.
- In functie de centrul imagistic, daca pacientul sufera de astm si nu poate pedala, medicul poate hotari folosirea unei alte substante: regadenson cu timp de eliminare foarte scurt care sa nu produca manifestari pulmonare. In acest caz, examenul dureaza 3-4 minute, timp in care pacientul sta intins si se injecteaza substanta.
- Energia emisa de radiotrasor o data fixat la nivel miocardic este captata de un dispozitiv special (gamma camera) care dupa procesarea informatica va genera imagini ce permit eva-luarea circulatiei coronariene.
- Dupa examen pacientulse poate intoarce la activitatile zilnice obisnuite,inclusiv conduce-reaunui autovehicul.
Important
Aceasta tehnica este o metoda functionala, foarte utila in excluderea unei boli coronariene sau a ischemiei postinfarct, insa nu poate inlocui examenul invaziv (coronarografia).
Spiro-ergometria sau testul cardio-pulmonar de efort
Spiro-ergometria sau testul cardio-pulmonar de efort (CPET) este o metodă funcțională ce presupune măsurarea unor parametrii pulmonari, cardiaci și metabolici prin analiza …
Sportul si inima
Din 2021 în noul algoritm de estimare a riscului de boli cardiovasculare pe 10 ani, SCORE 2, România a trecut în harta …
Puntea miocardică – o problemă de diagnostic și tratament
În mod normal, artele mari coronariene au traseu epicardic, deasupra mușchiului cardiac, fără a pătrunde în el, iar atunci când intră în …
Testul de efort
Este metoda prin care se monitorizează activitatea electrica a inimii la diferite grade de efort si identifica o posibila înfundare a arterelor …