Spiro-ergometria sau testul cardio-pulmonar de efort

Spiro-ergometria sau testul cardio-pulmonar de efort (CPET) este o metodă funcțională ce presupune măsurarea unor parametrii pulmonari, cardiaci și metabolici prin analiza schimbului de gaze de la nivel pulmonar în timpul efortului. Tehnica presupune înregistrarea și analiza fiecărei respirații în ceea ce privește volumul de oxigen (VO2) inspirat de plămâni și volumul de CO2 expirat (VCO2), prin utilizarea unei măști faciale conectată la un senzor de analiză a gazelor și la o turbină ce măsoară fluxul de aer la nivelul gurii în timpul efortului. De asemenea, prin achiziția concomitentă a traseului ECG la efort se pot face aprecieri legate de patologia cardiacă coronariană și aritmică, CPET fiind o metodă complexă ce evaluează funcționalitatea întregului sistem cardio- pulmonar și metabolic.

Principalul parametru care poate fi măsurat este volumul de oxigen consumat la maximul de efort efectuat (VO2max) care apreciază obiectiv capacitatea funcțională cardio-pulmonară a organismului (reflectă puterea la efort a organismului echivalentul pentru cai putere la autovehicule). Există de asemenea, o serie de parametrii derivați din VO2 și VCO2 precum pulsul de oxigen, panta VCO2, echivalenții de O2 și CO2 utilizați în aprecierea eficienței cardiace și respiratorii (permit o aproximare a debitului cardiac și volumului bătaie, a presiunii pulmonare la efort) cât și parametrii care corelează cu modificările metabolice în timpul efortului (ex. raportul VCO2/VO2).

CPET are câteva indicații de ne-egalat în special în cuantificarea capacității funcționale maxime a organismului cu aplicații directe în chirurgia transplantului cardiac și insuficiența cardiacă atât în evaluare cât și în ghidarea recuperării cardio-vasculare. Există o serie mai largă de aplicații clinice dintre care amintim evaluarea riscului peri-operator în chirurgiile cu risc înalt (ex. rezecțiile pulmonare și transplantul pulmonar), diagnosticul și managementul bolii coronariene ischemice, identificarea unor patologii pulmonare ce apar numai la efort (ex. astmul indus de efort).

De asemenea, CPET a devenit tehnica de referință în evaluarea capacității funcționale maxime la sportivi cu un aport consistent în ceea ce privește îmbunătățirea performanțelor în timpul efortului și competițiilor.

În pandemia de COVID-19, CPET a căpătat și mai multă importanță prin facilitarea diagnosticului de sindrom postCovid (long COVID) și managementul recuperării cardio-pulmonare după infecția cu virus SARS-CoV2.

În concluzie, spiro-ergometria este o tehnică de referință utilă în cuantificarea și îmbunătățirea performanței cardio-pulmonare la efort atât la omul sănătos-cu aplicații directe în cardiologia sportivă- cât și la pacienții cu patologie cardiacă și pulmonară.

În prezent, la Cardiorisk dispunem de un test cardio-pulmonar Schiller de înaltă performanță cu bicicleta ergometrică electro-mecanică cu o echipă de medici formată la Milano sub egida Societății Internaționale de CPET.